zondag 13 november 2022

Augurken inmaken

Was de augurken grondig voor je ze gaat inmaken en dep ze droog op een keukenpapier of handdoek.
Hou je van knapperige augurken, bestrooi ze dan met zout en laat ze een nachtje zweten.
Welke soort azijn je gebruikt maakt eigenlijk niet uit (gewone keukenazijn, ciderazijn, appelazijn, wijnazijn, alcoholazijn)
Als je niet houdt van zoete inmaakrecepten kun je de suiker weglaten of verminderen.
Dan gebruik je 50% water en 50 % azijn.
 
Basisrecept voor inmaakmengsel:
3 delen water
2 delen azijn
1 deel suiker
 
Aromaten voor augurken inmaken per liter:
4 eetl. witte of zwarte peperkorrels of mosterdzaadjes
4 laurierblaadjes
4 teentjes knoflook
een paar takjes dille, peterselie, dragon, rozemarijn, tijm,…
Zout is er al genoeg door je augurken een nachtje te laten zweten.
 
Inmaakmengsel:
Doe de kruiden van jouw keuze in een hopzakje en dompel het in je inmaakmengsel (water, azijn al dan niet met suiker).
Breng het mengel aan de kook en roer het af en toe even om. Verwijder na 10 minuten het hopzakje met aromaten en zet je pan opzij.
De aromaten kan je hergebruiken voor in je potten maar door het kookproces is de smaak en structuur wat slap geworden.
Bij het vullen liever met nog wat verse knapperige aromaten.
 
Potten steriliseren:
In de oven : 20 minuten op 120 graden
In kokend water : gedurende 10 minuten
In de vaatwasser op de hoogste stand
 
Potjes vullen:
Vul de potjes met augurken.
Evt. nog in iedere pot toevoegen: mosterzaadjes, peperkorrels, een takje groene selder, verse kruiden, zilveruitjes, fijngesneden stukjes paprika, een pepertje, ...
Als je augurken en aromaten in de pot zitten, giet je hete inmaakmengsel over je augurken tot je pot helemaal vol is.
Het mengsel en je potten zijn het best nog heet als je ze sluit met het deksel.
Tijdens het afkoelen van de gesloten, gevulde potten ontstaat er een soort vacuĆ¼m dat je augurken een heel lange bewaartijd geeft.
 
De augurken die oorspronkelijk rauw in onze potten gingen zijn klaar naar een paar maanden.
Na 3 maanden de eerste openmaken en je proeft de heerlijke augurken wat je zelf gemaakt hebt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten