Ingrediënten: 1
quiche/taartvorm
250 gr.
bloem (volkoren of tarwe)
3/4 theel. zout
125 gr. boter, koud
1 ei
3 eetl. water, ijskoud
springvorm
plasticfolie
Bereiding:
Meng de bloem met het zout in een mengkom.
Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1
bij 1 centimeter en meng dit door de bloem.
Wrijf het met je vingers tot een korrelig
geheel.
Voeg het ei en water toe en meng dit kort, tot
je van het deeg een samenhangende bal kunt maken.
Voeg als het deeg te droog is een klein beetje
extra water toe.
Kneed vooral niet te lang.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het
minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.
Ondertussen kun jij vast beginnen met de vulling van je hartige taart.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad.
Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap.
Vet je quichevorm in en bekleed deze met het deeg.
Druk het deeg goed aan in de hoekjes van de vorm en snijd de overtollige
randjes weg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst.
Je quichebodem is nu klaar voor verdere bereiding.
Benodigdheden voor blind bakken:bakpapier, bonen
of rijst:
Voor een goede quiche zonder net-niet-gare bodem
is het belangrijk het deeg eerst blind te bakken.
Als steunvulling kun je gebruiken: keramische
bakbonen, gedroogde bonen, ongekookte rijst of spliterwten.
Verwarm de oven voor op 180 C.
Rol het deeg dun uit en bekleed hier de
ingevette quichevorm mee.
Laat de zijkanten van het deeg over de vorm
hangen.
Prik de bodem in met een vork om te voorkomen
dat die tijdens het bakken bol gaat staan.
Verkreukel een stuk bakpapier en leg dit op het
deeg.
Verdeel de steunvulling hierover en bak de bodem
15 minuten.
Haal de quichevorm uit de oven en verwijder het
bakpapier met steunvulling.
Laat de bodem helemaal afkoelen voor de
vulling erin gaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten