donderdag 9 mei 2019

Basisrecept deeg voor een hartige taartdeeg / quiche

Ingrediënten: 1 quiche/taartvorm

250 gr. bloem (volkoren of tarwe)
3/4  theel. zout
125 gr. boter, koud
1 ei
3 eetl. water, ijskoud 
springvorm
plasticfolie

Bereiding:

Meng de bloem met het zout in een mengkom.
Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem.
Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel.
Voeg het ei en water toe en meng dit kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken.
Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe.
Kneed vooral niet te lang.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken. 

Ondertussen kun jij vast beginnen met de vulling van je hartige taart.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad.
Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap.
Vet je quichevorm in en bekleed deze met het deeg.
Druk het deeg goed aan in de hoekjes van de vorm en snijd de overtollige randjes weg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst.
Je quichebodem is nu klaar voor verdere bereiding.

Benodigdheden voor blind bakken:bakpapier, bonen of rijst:
Voor een goede quiche zonder net-niet-gare bodem is het belangrijk het deeg eerst blind te bakken.
Als steunvulling kun je gebruiken: keramische bakbonen, gedroogde bonen, ongekookte rijst of spliterwten.
Verwarm de oven voor op 180 C.
Rol het deeg dun uit en bekleed hier de ingevette quichevorm mee.
Laat de zijkanten van het deeg over de vorm hangen.
Prik de bodem in met een vork om te voorkomen dat die tijdens het bakken bol gaat staan.
Verkreukel een stuk bakpapier en leg dit op het deeg.
Verdeel de steunvulling hierover en bak de bodem 15 minuten.
Haal de quichevorm uit de oven en verwijder het bakpapier met steunvulling.
Laat de bodem helemaal afkoelen voor de vulling erin gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten