woensdag 3 januari 2018

Welke kaassoorten smelten, en welke doen dat niet doen?

Elastisch en vezelig smeltende kazen
Dit zijn de kazen voor op pizza, in panini, en gevuld in kroketten. Ze blijven goed op hun plek bij verhitting, en ze kunnen extreem lange slierten vormen.

Mozzarella
Queso Oaxaca
Scamorza
Provolone
Verse cheddar

Glad en vloeiend smeltende kazen
Deze categorie is het grootst. Sommige zijn vloeibaar wanneer gesmolten, andere behouden wat vorm. Deze kazen zijn geweldig voor het maken van tosti’s, ovengerechten en pastagerechten. Deze kazen kunnen ook vloeiend opgaan in andere gerechten, zoals polenta, aardappelpuree, risotto, en souffles.
Asiago
Cheddar
Emmentaler
Fontina
Gruyère
Havarti
Monterey Jack
Münster
Gouda
Blauwe kaas
Zachtgerijpte kazen, zoals Brie en Camembert (de schil zal niet smelten)
* Parmigiano-Reggiano en andere oud belegen kaas

Niet-smeltende kazen
Deze kazen kunnen prima worden gegrild, gebakken of gebakken, al zullen ze verzachten bij verhitting, ze zullen niet hun vorm verliezen.
Halloumi
Verse Mexicaanse kazen zoals queso blanco, queso fresco, ranchero, Cotija
Indiase paneer
Cottage cheese
Ricotta
Verse geitenkaas
Feta
* Parmigiano-Reggiano en andere oud belegen kaas
* Hoe zit het met Parmigiano?
Zeer harde, gerijpte kazen zoals Parmigiano passen niet in deze categorieën. Als je ze fijn rasp ze en toevoegt aan een saus of een schotel met vocht, zullen ze vlot smelten, maar door hun eigen gebrek aan vocht, zullen ze niet goed op zichzelf smelten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten