vrijdag 13 oktober 2017

Wat is een salsa, rub, marinade ?

Salsa
 
Met salsa, het Spaanse en Italiaanse woord voor 'saus’ worden sauzen bedoeld uit de Latijns-Amerikaanse keuken.
Veel salsa's worden bereid met rauwe ingrediënten.
De smaak van salsa kan uiteenlopen van zoet tot pittig.

Je kunt salsa bij veel gerechten serveren.
Gebruik het als dip voor brood of zelfgemaakte tortillachips, als saus bij gegrild of gebakken vlees of als verfrissend element bij de warme maaltijd.

Rub

Een rub is een mengsel van gedroogde kruiden- en specerijen, dat stevig in het vlees wordt ingewreven, waardoor een heel rijke smaak ontstaat.
Het is net als bij marinades bedoeld om het vlees een extra aroma te geven.
Om volledig tot ontplooiing te komen moet de rub minstens 6 uur intrekken.
Rubs kun je eventueel zelf maken met behulp van een vijzel of een koffiemolen.

Marinade

Marinades, ook wel marinademixen genoemd, hebben als basis één van de volgende vloeistoffen: wijn, olie, yoghurt en/of azijn.
Ze worden gebruikt om het vlees te doordrenken met een specifieke kruiden melange waardoor een lekkere smaak ontstaat.
Ook beschermen ze het vlees tegen uitdrogen.
Daarnaast wordt het vlees malser.
De zuren uit een marinade breken namelijk het bindweefsel af waardoor het vlees eerder gaar is.
Hoe langer het vlees in de marinade ligt ( minstens 6 uur) hoe malser het wordt. Tijdens het marineren moet het vlees wel in de koelkast.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten