zondag 10 juli 2022

Gehaktballen, Hollandse

Ingredienten: 80 – 100 gr. per bal 

500 gr. rundergehakt
1/2 ui, gesnipperd 
1,1/2 theel. sambal 
1 eetl. ketchup 
1,1/2 theel. ketjap 
1,1/2 theel. grove mosterd 
50 ml. melk 
20 gr. vadouvan (fijn gemalen) 
2 eieren 
2,1/2 eetl. panko 
250 gr. roomboter 

Bereiding:

Doe alle gehakt, ui, ketchup, ketjap, sambal, mosterd, vadouvan, melk, panko en de eieren in de mengkom van de keukenmachine.  
Meng met een menghaak alles goed door elkaar.
Of gewoon met de handen doen. 
Beoordeel tussendoor hoe de mix eruitziet, te droog wat meer melk toevoegen, te nat meer panko toevoegen. 
Als het mengsel stevig gemixt is kan je de ballen gaan draaien.
Maak je handen een beetje nat om ervoor te zorgen dat het mengsel niet aan je handen blijft plakken.
Probeer een mooie bal van ongeveer 80 á 100 gr. te draaien. 
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat deze even warm worden voordat je de boter erin doet.
Het lijkt eerst heel veel boter, maar dat zorgt er ook voor dat je straks een heerlijke jus krijgt voor je gehaktballen. 
Wanneer de boter helemaal gesmolten is en het minder begint te bubbelen kan je de gehaktballen in de pan doen. 
Bak de gehaktballen in de eigen jus voor ongeveer 30 minuten.
Draai ze af en toe ook even om en schep met een lepel af en toe de jus ook even over de ballen. 
Om te controleren of je gehaktballen klaar zijn druk je zachtjes met je vinger op de gehaktbal. Als deze dan weer een beetje omhoog veert is de gehaktbal gaar.  
Serveer de gehaktballen mooi met de eigen jus op een bord.

Tip: Heerlijk bij hutspot of gewoon lekker tussen een broodje met mayonaise.

Vadouvan is een specerijenmengsel. Deze bestaat over het algemeen uit diverse Indiase kruiden en specerijen, met een aantal Franse invloeden.

Bron: www: harriesvlees /Jasper Nijboer  
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten