zondag 13 december 2020

Hertenbiefstuk bakken

Hertenbiefstuk is mager vlees: kwestie van kort bakken en vooral lang laten rusten.
Bestrooi het vlees van tevoren rijkelijk met peper en zout: het heeft flink wat smaak nodig.
Zorg dat je pan gloeiend heet is. 
De hertenbiefstuk in de pan (met boter), als de bellen in de boter verdwijnen en de boter een beetje lichtbruin kleurt.
Als de boter dreigt te verbranden, voeg wat koude klontjes boter toe.
Wil je het vlees extra mooi hebben, blijf de biefstuk bedruipen met de boter zodat het ook van boven hitte krijgt.
 
Ingredienten: 2 pers.
 
Wildsaus:
1/2  ui
1/2 teentje knoflook
1/2  jeneverbes
1/2 eetl. bruine basterdsuiker
1 eetl. balsamicoazijn
100 ml. rode wijn
1 takjes tijm
1/2 takje rozemarijn
1/2  runderbouillonblokje
1 plakjes ontbijtkoek
zout
peper
 
Hertenbiefstuk:
olie
2  hertenbiefstukjes à 150 g per stuk
1 eetl. boter
25 ml. rode wijn
 
Bereiding, wildsaus:
 
Pel en snipper de ui.
Pel en halveer de knoflook en kneus de jeneverbes.
Karamelliseer de suiker met 1 eetl. water in een koekenpan.
Blus de karamel af met de balsamicoazijn, 200 ml. rode wijn en 200 ml. water.
Voeg de tijm, rozemarijn, ui, knoflook en jeneverbes toe.
Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en roer door.
Kook de saus tot de helft in en snijd de ontbijtkoek in blokjes.
Zeef de saus, voeg de ontbijtkoek toe en roer tot de ontbijtkoek is opgelost.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Giet de saus in een schaaltje, dek af en zet apart. 
 
Bereiding, hertenbiefstuk:
 
Verhit olie op hoog vuur in de koekenpan die je voor de saus hebt gebruikt.
Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper.
Leg de hertenbiefstukken in de pan en bak ze aan de onderkant in circa 3 minuten goudbruin.
Voeg de boter toe en draai de biefstukken om.
Bak de andere kant in circa 3 minuten goudbruin.
Haal de biefstukken uit de pan en leg ze op een bord.
Giet het braadvet weg en blus de pan af met de resterende wijn.
Breng aan de kook en voeg toe aan de wildsaus.
Dek het bord af met aluminium folie.
Laat het vlees circa 5 minuten rusten zodat het vlees goed kan ontspannen en heerlijk rosé op het bord komt.
 
Verwarm ondertussen weer de saus in de koekenpan.
Snijd het vlees tegen de draad in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten