Oven: boven- en onderwarmte of hetelucht ?
Eigenlijk wordt bij ovens onderscheid gemaakt tussen hetelucht ovens en ovens met onder- en bovenwarmte (=conventioneel).
Wanneer het op baken aankomt wordt vooral over deze twee gesproken.
Bij een hetelucht oven blaast een ventilator de warme lucht
door de oven heen. De temperatuur is hierdoor overal in de oven gelijk. Voor
veel gerechten is dit ideaal, ook wanneer je meerdere platen of roosters
tegelijk gebruikt.
Bij een conventionele oven komt de warmte van boven en beneden.
Minder geschikt op meerdere niveaus gelijk te bakken, want de warmte wordt
tegengehouden door een plaat of bakvorm. Wat wel weer fijn is, is dat je de
temperatuur plaatselijk kan regelen. Wil je dat de onderkant warmer is dan de
bovenkant, plaats het rooster of de bakplaat dan iets onder het midden.
Van boven-
en onderwarmte naar hetelucht verlaag je de temperatuur met 20%. Een
temperatuur van 180 graden wordt dus 144 graden bij hetelucht. Nu zul je de
meeste ovens niet zo nauwkeurig kunnen afstellen, je zou hem in dit geval op
150 graden zetten.
Ook andersom
kun je de temperatuur aanpassen. Van een hetelucht oven naar eentje met boven-
en onderwarmte moet de temperatuur omhoog met 25%.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten