Is een grote portie om kleine hoeveelheden in te vriezen.
1
kilo uien, in stukjes gesnipperd.
450
gr. sjalotjes, in stukjes gesnipperd. 10 teentjes knoflook, gepeld en grof gesnipperd.
1 flinke grote duim verse gember, heel fijn gesnipperd.
1/4 kopje plantaardige olie.
1 theel. fenegriek zaadjes.
1 eetl. verse , dun gesneden curryblaadjes ( of 2 theelepels gedroogde) .
1 theel. gemalen cardemom.
1 theel. gemalen kurkuma.
1/2 theel. geraspte nootmuskaat.
1/2 theel. hete rode pepervlokken. ( of iets minder,.. naar smaak).
1/4 theel. gemalen kruidnagel.
1/2 theel. gemalen kaneel.
1 eetlepel gedroogde kokos.
1/2 a 1 eetl. zout
1 theel. vers gemalen peper.
Verhit de olie in een zware pan (braadpannetje).
Doe de uien, sjalot, knoflook erin en roer tot ze goudbruin
zijn, duurt ca 25 minuten. Stamp de fenegriekzaden fijn in de vijzel.
Meng alle specerijen door elkaar, inclusief zout en peper.
Doe dit bij het uien mengsel.
Laat het op laag vuur sudderen, ca 10 minuten, blijven roeren.
Dan pak je een grote bakplaat, leg daarop bakpapier, verspreid het mengsel er zo dun mogelijk en gelijkmatig over.
Verwarm de oven op ca 180 C voor.
Schuif de bakplaat erin en laat het plm. 1 uur en 15 min. in de oven warmen, tot het bruin is en nauwelijks vochtig.
Vervolgens haal je het eruit, laat het mengsel afkoelen.
Doe ca. een eetlepel van dit mengsel in een klein zakje of doosje of in een ijsblokjesvorm en doe het in de vriezer.
Voor gebruik neem kleine beetjes en grotere hoeveelheden want het is een krachtig mengsel.
Hoe gebruik je vadouvan ?
Niet puur, het voor de darmen iets teveel om het puur
te eten. Je doet dat in een olie, of andere vloeistof, en laat het trekken.
Het beste kun je een eetlepel met vadouvan in een pannetje doen.
Daar doe je dan 1 1/2 deciliter olie bij.
En langzaam verwarmen.
Laat het dan 5 a 8 minuten op een sudderplaatje ( of laag vuur) even trekken.
En daarna laten afkoelen.
Als laatste doe je dit mengsel door een zeef.
Doe deze olie in een glazen pot, en laat het dan een dag staan.
Dan kunnen de heerlijke, complexe smaken zich verdiepen.
Een flesje met een beugelsluiting is daarvoor zeer geschikt.
Ideeën met vadouvan:
1. Doe 1/2 blikje kokosmelk in een pan, meng daar
een theelepel tomatenpuree door. Water toevoegen ( 1 /2 blikje ) .
Een eetlepel amandelen en een 1/2 bouillon tabletje.
Doe een een theelepel vol vadouvan in een thee-ei.
Hang deze in de vloeistof. Dan de groente erbij doen, die in stukjes is gesneden.
Niet te kleine stukjes !
Zet maar op het vuur, en kook tot het gaar is.
Welke groente ? Bloemkool, broccoli, pastinaak, pompoen, spruitjes, schorseneren, wortelen etc,..
2. Maak er een bouillon van, door het thee-ei met vadouvan in heet water te laten trekken.
Met dit water kook je dan de rijst, pasta, aardappelen of linzen.
Eventueel zou je er ook de groente in kunnen koken.
3. Vadouvan en gekookte aardappelen zijn een gouden smaak combinatie. Dan kun je nu op vele manieren bereiden.
Gekookt met zeezout en een paar druppels vadouvan olie, binnenin.
Gepofte aardappelen uit de oven, in folie.
In het pakje een paar druppels vadouvan-olie. Etc.
4. Als je van zelfgemaakte mayonaise houdt, doe dan eens vadouvanolie, in plaats van zonnebloemolie, erdoor.
Dit schijnt een delicatesse te zijn bij schaal-en-schelpdieren.
5. Vadouvan over de halloumi te sprenkelen. En daarna te grillen.
6. Een paar druppels vadouvan in de pan, bij een omelet.
7. Gewoon door de curry.
8. in een groente tajine zal het ook goed smaken. Met kikkererwten.
9. Vega Groenteballetjes , even bakken in vadouvan-olie.
10. Paar druppels over een pannenkoekje met een groentemengsel.
Bron: degeneeskrachtigekeuken.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten