woensdag 20 april 2016

Erwtensoep

Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een dikke soep, gemaakt van spliterwten.
De benaming snert wordt gebruikt voor erwtensoep die een dag heeft gestaan en daardoor dikker en smaakvoller is.
De soep wordt traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek.

maaltijdsoep


Ingrediƫnten: 6 - 8 pers.

2 liter water
500 gr. spliterwten
500 gr. hamlappen
3 sausijsjes of 1 verse worst
1 rookworst
250 gr. gerookte spekjes
evt. varkenspoot
helft van kleine knolselderij
2 stengels snijselderij
2 prei
1 winterwortel
2 uien
1 aardappel
3 Ć” 4 runderbouillonblokjes
evt. naar smaak peper en zout

Bereiding:

Spliterwten, hamlappen en evt. varkenspoot, gerookte spekjes, bouillonblokjes in een pan met 2 liter water doen en op vuur zetten, als het kookt op laag vuur zetten.
Groentes in stukjes snijden en ook in de pan doen.
Als het vlees gaar is uit de pan halen en in kleine stukjes snijden en terug doen in de pan.
Sausijsjes, rookworst in schijfjes snijden en deze ook in de pan doen.
Ca. nog 15 min op laag vuur en evt. op smaak maken met peper en zout en mocht de erwtensoep te dik zijn nog iets water toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten