donderdag 15 juni 2017

Speculaaskruiden / Koekkruiden

Er zijn veel verschillende recepten , met een verschillende samenstelling en variƫrend van mild tot scherp.
Ze bevatten echter allemaal minimaal kaneel, kruidnagel en nootmuskaat (of foelie).  
Je kunt samenstellingen naar wens aanpassen, maar wees voorzichtig met kardemom en kruidnagel ! 

1)

6 theel. kaneelpoeder
2 theel. nootmuskaat
1 theel. kruidnagelpoeder
1 theel. anijszaad, gemalen


-------------------------------------------------------
2)

2 eetl. gemalen kaneel
1 theel. gemalen nootmuskaat
1 theel. gemalen kruidnagel
1/2 theel. gemalen kardemom
1/4 theel. gemalen witte peper
------------------------------------------------------
3)

2 eetl. kaneelpoeder
1/2 theel. kardemonpoeder
1/2 theel. foeliepoeder
1/2 theel.nootmuskaatpoeder
1/2 theel. gemberpoeder
1/2 theel. kruidnagelpoeder
----------------------------------------------------
4)

8 theel. kaneel
2 theel. nootmuskaat
1 theel. gember
1/2 theel. kruidnagel
1/2 theel. kardemom
3/4 theel. anijs
1/4 theel. foelie poeder
----------------------------------------------------
5)

4 theel. kaneel
1 theel. gemalen kruidnagel
1 theel. nootmuskaat
1 theel. kardemom
1 theel. gemberpoeder
1/2  theel. witte peper
1/2  theel. anijszaad
1/2  theel. korianderzaad
1/2  theel. foelie
-----------------------------------------------------

Bereiding: 

Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden
Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn
Bewaar de kruiden in een afgesloten pot.
Je kunt natuurlijk ook van alle specerijen de poedervariant kopen, dan hoef je de specerijen alleen maar even goed door elkaar te mengen.
Bewaar je zelfgemaakte speculaaskruiden in een afgesloten pot.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten