woensdag 8 december 2021

Beenham met mosterdzaad en honing-mosterdsaus

Ingrediënten: 4 pers.
 
55 gr. mosterdzaad
80 ml. rijstazijn
60 gr. kristalsuiker
175 ml. water
1 theel. zout
550 gr. beenham
2 eetl. milde olijfolie
1 sjalot
25 gr. ongezouten roomboter
2 eetl. grove mosterd
2 eetl. honing
150 ml. verse slagroom
 
Bereiding:
 
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Breng het mosterdzaad met de rijstazijn, de suiker, het water en het zout aan de kook in een steelpan.
Zet het vuur laag en laat 45 min. zachtjes koken.
 
Verwijder de verpakking van de beenham.
Smeer de beenham in met de olie.
Leg de ham terug in het aluminium bakje en zet in het midden van de oven.
Rooster de ham in ca. 45 min. gaar.
 
Snipper ondertussen de sjalot zo fijn mogelijk.
Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalot 4 min. op middelhoog vuur.
Voeg de mosterd, honing en slagroom toe, roer goed en breng de saus aan de kook.
Laat 10 min. zachtjes koken.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
 
Neem de beenham uit de oven en laat afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten.
Snijd de ham in plakken.
Schep er per portie 1 eetl. van het ingelegde mosterdzaad overheen.
Serveer de ham met de nog warme honing-mosterdsaus erbij.
 
Bewaartip: Overgebleven ingelegd mosterd- zaad kun je in een luchtdicht potje ca. 2 maanden bewaren in de koelkast.
Het is lekker bij kaas (op een boterham of bij een kaasplank), op geroosterde groenten of bij andere soorten gebakken of geroosterd vlees.
 
Bereidingstip: Je kunt het ingelegde mosterdzaad 2-3 dagen van tevoren maken.
De saus is warm het lekkerst.
Of je kunt hem een paar uur van tevoren maken en warm houden in een thermosfles.
 
Bron: Allerhande

Geen opmerkingen:

Een reactie posten