zondag 7 februari 2021

Soesjes, met zalmmousse

Ingredienten:

Soezendeeg:
100 ml. melk
100 ml. water
100 gr. boter
1/4 theel. zout
100 gr. bloem
3 à 4 eieren
 
Zalmmousse:
1 blik (213 gr) wilde rode zalm
150 gr. gerookte zalm
1 ei, hardgekookt
1 citroen 
1 eetl. philadelphia original
1 eetl. griekse yoghurt
1 eetl. mayonaise
1/2 bosje bieslook 
peper  
zout
 
Garnering:
50 gr. (1 potje) zalmeitjes
enkele takjes dille
enkele takjes bieslook
 
Bereiding:
 
Soezendeeg: 
Doe de melk, het water, de boter en het zout in een pan.
Breng het geheel langzaam aan de kook, zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt.
Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen.
Zet de pan terug op middelhoog vuur.
Blijf goed roeren, 2 tot 3 minuten.
Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem, de bloem wordt nu gegaard, wat belangrijk is voor het rijzen van de soezen.
Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los.
Laat het een paar minuten afkoelen.
Voeg een voor een de eieren toe, roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe.
Gebruik het vierde ei of een halve losgeklopte ei alleen als het het deeg niet te dun maakt.
Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit als je het op bakpapier spuit.
Zodra het deeg glad en glanzend is, kan het verder verwerkt worden.
Maak voor soesjes hoopjes van het deeg met behulp van een spuitzak met glad spuitmondje.
Bak kleine soesjes op 210 °C zo’n 20-25 minuten,
 
 
Zalmmousse: 
Snij de gerookte zalm in stukken en plaats deze samen met de uitgelekte rode zalm in de mixer.
Voeg dan de roomkaas, yoghurt en mayonaise toe.
Als laatst komt de gehakte bieslook, citroensap en peper erbij.
Mix alles samen tot gladde mousse en breng verder op smaak met peper en zout.
Doe het zalmmousse mengsel in een spuitzak met gekartelde spuitmond.
Halveer de gebakken afgekoelde soesjes en spuit de zalmmousse in de onderste helft.
Druk vervolgens lichtjes het dekseltje van de soesjes op de mousse.

Garneer:
Werk de soesjes met zalmmousse af met zalmeitjes, bieslook en dille.
Dien de soesjes gekoeld op.
 
Tip:
*Vul de soesjes niet te lang op voorhand, anders worden ze te zacht.
*Na het spuiten van soezen ontstaan er kleine opstaande puntjes in het deeg, druk dit met een natte vinger plat om te voorkomen dat ze verbranden in de oven.
*De soezen moeten echt goudbruin zijn voor je ze uit de oven haalt. *Open de oven nooit tijdens het bakken van soezen, want dan storten ze meteen in.
*Ongevulde soesjes zijn goed te bewaren en kunnen daarom prima van tevoren worden gebakken. Je kunt ze zelfs goed invriezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten