Kruidnoten
Ingrediënten:
250 gr. zelfrijzend bakmeel
125 gr. donkere basterdsuiker
100 gr. zachte boter
2 eetl. koek- en speculaaskruiden
3 eetl. melk
snufje zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150
graden.
Vet de bakplaat in of gebruik bakpapier
Zeef het bakmeel boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
Voeg in het kuiltje de suiker, de boter, de speculaaskruiden, wat zout en de melk toe, en verkruimel die met de vingers door het meel.
Kneed dit snel tot een soepel deeg.
Net zolang tot je een mooie grote bol hebt.
Vorm kleine balletjes van het deeg.
Druk ze een beetje aan zodat de onderkant plat wordt.
Leg die bolletjes op de bakplaat en bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.
Leg ze niet te dicht naast elkaar
Amandel kruidnoten
Ingrediënten: plm. 40 – 50
stuks
125 gr. speltmeel
65 gr. kokosbloesemsuiker
1 flinke eetl. speculaaskruiden
1/2 theel. wijnsteenbakpoeder
flinke snuf zeezout
50 gr. kokosolie
25 ml. plantaardige melk
25 gr. blanke amandelen
Bereidng:
125 gr. donkere basterdsuiker
100 gr. zachte boter
2 eetl. koek- en speculaaskruiden
3 eetl. melk
snufje zout
Vet de bakplaat in of gebruik bakpapier
Zeef het bakmeel boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
Voeg in het kuiltje de suiker, de boter, de speculaaskruiden, wat zout en de melk toe, en verkruimel die met de vingers door het meel.
Kneed dit snel tot een soepel deeg.
Net zolang tot je een mooie grote bol hebt.
Vorm kleine balletjes van het deeg.
Druk ze een beetje aan zodat de onderkant plat wordt.
Leg die bolletjes op de bakplaat en bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.
Leg ze niet te dicht naast elkaar
65 gr. kokosbloesemsuiker
1 flinke eetl. speculaaskruiden
1/2 theel. wijnsteenbakpoeder
flinke snuf zeezout
50 gr. kokosolie
25 ml. plantaardige melk
25 gr. blanke amandelen
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Snijd de amandelen in kleine stukjes.
Meng het speltmeel, de kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, het bakpoeder en zout door elkaar.
Smelt de kokosolie totdat deze vloeibaar is en voeg deze samen met de melk aan het mengsel toe.
Voeg de amandelen toe en kneed het geheel tot een deegbal.
Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat deze 20 minuten in de koelkast rijpen.
Maak kleine ronde balletjes van het deeg en druk deze een beetje plat, zodat je mooie kruidnoten krijgt.
Leg de kruidnoten op een bakplaat met bakpapier en zet ze 10 – 15 minuten in de oven.
Laat ze afkoelen zodat ze lekker knapperig worden.
65 gr. kokosbloesemsuiker
1 flinke eetl. speculaaskruiden
1/2 theel. wijnsteenbakpoeder
flinke snuf zeezout
50 gr. kokosolie
25 ml. plantaardige melk
25 gr. pure chocolade, fijngesneden (het liefst min. 72% cacao en zonder toegevoegde suikers, etc.)
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Snijd de amandelen in kleine stukjes.
Meng het speltmeel, de kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, het bakpoeder en zout door elkaar.
Smelt de kokosolie totdat deze vloeibaar is en voeg deze samen met de melk aan het mengsel toe.
Voeg de fijngesneden chocolade toe en kneed het geheel tot een deegbal.
Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat deze 20 minuten in de koelkast rijpen.
Maak kleine ronde balletjes van het deeg en druk deze een beetje plat, zodat je mooie kruidnoten krijgt.
Leg de kruidnoten op een bakplaat met bakpapier en zet ze 10 – 15 minuten in de oven.
Laat ze afkoelen zodat ze lekker knapperig worden.
Friese pepernoten
Ingredienten:
Voor een grote bak vol
plm.150 á
200 gr. honing 1/2 eetl. koek- en speculaaskruiden
80 gr. bruine basterdsuiker
125 gr, tarwebloem
plm. 1/2 zakje bakpoeder
1 eetl. gemalen anijszaad.
1 snufje zout (1/2 theel.)
125 gr. zelfrijzend bakmeel (voeg meer toe als het deeg te ‘nat’ wordt)
3 eetl. melk (voeg meer toe wanneer het deeg korrelig wordt)
1ei
zonnebloemolie
Bereiding:
Verwarm de
oven voor op 200 graden.
In een beslagkom toevoegen de basterdsuiker, tarwebloem, bakmeel, anijszaad, zout, speculaaskruiden en bakpoeder. Mix deze ingrediënten!
Maak de honing iets vloeibaarder door deze kort (20 seconden) in de magnetron te verwarmen.
Voeg nu de honing en de eetlepels melk aan de beslagkom toe en mix het geheel.
Kneed nu met de hand het beslag tot een mooie, samenhangende bol deeg.
Rol dit deeg uit tot dikke slieren en snijd de slieren in kleine stukken.
Pak nu een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.
Je gaat nu bolletjes vormen van de gesneden kleine stukjes deeg.
Pak hiervoor een beetje zonnebloemolie en doe dit op je handen. Zo kun je de bolletjes gemakkelijker vormen.
Leg alle bolletjes op de bakplaat tot deze vol is en druk de bolletjes licht aan.
Kluts nu het ei in een glas en bestrijk de pepernoten met het ei met een keukenkwastje.
Schuif de bakplaat nu in de oven en laat de pepernoten er zo’n 15 minuten in zitten.
Haal de bakplaat na 15 minuten uit de oven en laat de pepernoten afkoelen.
Ze zullen dan lekker knapperig zijn!
80 gr. bruine basterdsuiker
125 gr, tarwebloem
plm. 1/2 zakje bakpoeder
1 eetl. gemalen anijszaad.
1 snufje zout (1/2 theel.)
125 gr. zelfrijzend bakmeel (voeg meer toe als het deeg te ‘nat’ wordt)
3 eetl. melk (voeg meer toe wanneer het deeg korrelig wordt)
1ei
zonnebloemolie
In een beslagkom toevoegen de basterdsuiker, tarwebloem, bakmeel, anijszaad, zout, speculaaskruiden en bakpoeder. Mix deze ingrediënten!
Maak de honing iets vloeibaarder door deze kort (20 seconden) in de magnetron te verwarmen.
Voeg nu de honing en de eetlepels melk aan de beslagkom toe en mix het geheel.
Kneed nu met de hand het beslag tot een mooie, samenhangende bol deeg.
Rol dit deeg uit tot dikke slieren en snijd de slieren in kleine stukken.
Pak nu een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.
Je gaat nu bolletjes vormen van de gesneden kleine stukjes deeg.
Pak hiervoor een beetje zonnebloemolie en doe dit op je handen. Zo kun je de bolletjes gemakkelijker vormen.
Leg alle bolletjes op de bakplaat tot deze vol is en druk de bolletjes licht aan.
Kluts nu het ei in een glas en bestrijk de pepernoten met het ei met een keukenkwastje.
Schuif de bakplaat nu in de oven en laat de pepernoten er zo’n 15 minuten in zitten.
Haal de bakplaat na 15 minuten uit de oven en laat de pepernoten afkoelen.
Ze zullen dan lekker knapperig zijn!
TIP: Je kunt de kruidnoten het beste bewaren in een afgesloten papieren zakje, dan blijven ze lekker knapperig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten