De één eet
poffert als warme maaltijd, de ander als vervanger voor een broodmaaltijd en
nog een ander eet het bij feestelijke gebeurtenissen zoals verjaardagen.
Ingrediënten:
2 liter
poffertpan/trommel
400 gr.
zelfrijzend bakmeel
150 gr.
krenten
150 gr.
rozijnen
300 ml.
melk
2 eetl.
suiker
2 theel.
zout
2 eieren
2 eetl.
citroenrasp
4 eetl.
boter + extra om in te vetten
6 eetl.
paneermeel
Bereiding:
Was de
krenten en rozijnen.
Vul een
beslagkom met het zelfrijzend bakmeel.
Maak
hierin een kuiltje en doe de eieren erin.
Voeg melk
toe en kneed het mengsel.
Boter,
krenten, rozijnen, suiker, citroenrasp en zout toevoegen en het geheel goed
mengen.
Vet de poffertpan/trommel
in en bestrooi deze met paneermeel.
Giet het
beslag in de trommel en plaats deze in een pan met heet water (water moet onder
de dekselrand blijven) op het fornuis.
Kook de
poffert gaar in ca. 2 uur (evt. water bijvoegen).
Poffert is
heerlijk met gesmolten boter en bruine suiker.
De poffert
kan ook in de oven gegaard worden.
De trommel
zonder deksel in de oven plaatsen op 180 graden en ca. 1 uur bakken.
Variatie:
Appel-Notenpoffert – vervang de rozijnen en krenten uit
het basis recept door 100 gram in kleine stukjes gesneden appel en 75 gram
gehakte hazelnoten en voeg 3 theelepels kaneel toe.
Ham-Kaaspoffert - vervang de rozijnen en krenten uit
het basis recept door 150 gram blokjes ham en 200 gram geraspte kaas. Voeg geen
suiker toe.
Aspergepoffert - vervang de rozijnen en krenten uit
het basis recept door 3 tot 4 gekookte asperges, 75 gram blokjes ham, een
handje gehakte peterselie en 150 gram geraspte kaas. Voeg geen suiker toe.
Pepernotenpoffert - vervang de rozijnen en krenten uit
het basis recept door 200 gram pepernoten en 150 gram pure chocolade-hagelslag.
Poffert
crème de nata (likeur 35)
- vervang de rozijnen en krenten uit het basis recept door 120 gram fijngemalen
amandelen. Laat de citroenrasp weg. Vervang de 300 ml. melk voor 200 ml. melk
en 250 ml. likeur. Voeg verder toe, 2 zakjes vanille suiker, 100 ml. karamel
siroop, 2 eetl kaneelen 1 eetl vanille aroma.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten