dinsdag 17 september 2019

Poffert (gronings streekgerecht) 2

De één eet poffert als warme maaltijd, de ander als vervanger voor een broodmaaltijd en nog een ander eet het bij feestelijke gebeurtenissen zoals verjaardagen. 

Ingrediënten:

2 liter poffertpan/trommel
400 gr. zelfrijzend bakmeel
150 gr. krenten
150 gr. rozijnen
300 ml. melk
2 eetl. suiker
2 theel. zout
2 eieren
2 eetl. citroenrasp
4 eetl. boter + extra om in te vetten
6 eetl. paneermeel

Bereiding:

Was de krenten en rozijnen.
Vul een beslagkom met het zelfrijzend bakmeel.
Maak hierin een kuiltje en doe de eieren erin.
Voeg melk toe en kneed het mengsel.
Boter, krenten, rozijnen, suiker, citroenrasp en zout toevoegen en het geheel goed mengen.
Vet de poffertpan/trommel in en bestrooi deze met paneermeel.
Giet het beslag in de trommel en plaats deze in een pan met heet water (water moet onder de dekselrand blijven) op het fornuis.
Kook de poffert gaar in ca. 2 uur (evt. water bijvoegen).
Poffert is heerlijk met gesmolten boter en bruine suiker.

De poffert kan ook in de oven gegaard worden.
De trommel zonder deksel in de oven plaatsen op 180 graden en ca. 1 uur bakken.

Variatie:
Appel-Notenpoffert – vervang de rozijnen en krenten uit het basis recept door 100 gram in kleine stukjes gesneden appel en 75 gram gehakte hazelnoten en voeg 3 theelepels kaneel toe.

Ham-Kaaspoffert - vervang de rozijnen en krenten uit het basis recept door 150 gram blokjes ham en 200 gram geraspte kaas. Voeg geen suiker toe.

Aspergepoffert - vervang de rozijnen en krenten uit het basis recept door 3 tot 4 gekookte asperges, 75 gram blokjes ham, een handje gehakte peterselie en 150 gram geraspte kaas. Voeg geen suiker toe.

Pepernotenpoffert - vervang de rozijnen en krenten uit het basis recept door 200 gram pepernoten en 150 gram pure chocolade-hagelslag.

Poffert crème de nata (likeur 35) - vervang de rozijnen en krenten uit het basis recept door 120 gram fijngemalen amandelen. Laat de citroenrasp weg. Vervang de 300 ml. melk voor 200 ml. melk en 250 ml. likeur. Voeg verder toe, 2 zakjes vanille suiker, 100 ml. karamel siroop, 2 eetl kaneelen 1 eetl vanille aroma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten