zaterdag 21 november 2020

Nei Joar rolletjes (Groningen)

Ingrediënten:

65 gr. zelfrijzend bakmeel
165 gr. bloem
snufje zout
260 gr. witte basterd suiker
135 gr. boter
2 eieren
10 gr. vanille suiker
10 gr. citroenrasp
 
Bereiding:
 
Alle ingrediënten moeten op kamer temperatuur zijn.
Vermeng suiker, vanillesuiker, zout, citroenrasp en eieren tot een egale massa.
Boter met de massa vermengen en zorg ervoor dat alles klont vrij is.
Zelfrijzend bakmeel en bloem door elkaar zeven op de werkbank en leg de boter suiker massa midden in de bloem en vermeng dit voorzichtig door elkaar door middel van verkruimelen, wrijf net zo lang door totdat er een mooi stevig deeg ontstaat.
Maak een blok van het deeg en verpak dit in plastic folie en laat het 24 uur rusten in de koeling, dit deeg kan ook voor langere tijd bewaard worden in de diepvries
Haal het deeg uit de koeling en kneed het even door totdat er een soepel deeg ontstaat, rol nu het deeg uit tot een mooie rollen van 2 centimeter doorsnee.
Snij deze in plakjes van ongeveer 1.5 centimeter dik.
Bak dit deeg een grootte ingevette warme knieppertjes tang gaar en mooi bruin, ongeveer 50 a 60 seconden.
Rol nu het koekje om een stokje met een diameter van 1.5 centimeter en laat hem iets afkoelen maar niet te koud anders krijg je hem er niet meer van af.
Koud laten worden.
Bewaren in een lucht dichte trommel.
 
Serveer, de rolletjes door vol te spuiten met gezoete slagroom.
 
Tip: eens wat anders, rolletjes vullen met kaneelroom.
Ingrediënten: 200 ml. slagroom, uit de koelkast, 50 gr. poedersuiker, 1 theel. gemalen kaneel
Bereiding: Klop de slagroom behoorlijk stevig.
Roer er op het laatst de poedersuiker en de kaneel door. 
Spuit de kaneelroom in de rolletjes met behulp van een spuitzak en serveer ze direct.
Evt. kun je wat Klop-fix aan de room toevoegen, als je ze toch iets langer wilt bewaren.
Maar: vers zijn ze het allerlekkerst!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten