3 kilo rode
bieten
225 ml. witte
azijn 150 gr. suiker
3 uien in kwarten
3 teentjes knoflook gehalveerd
1 eetl. zout
3 laurierblaadjes
7 - 8 pimentbessen
3 - 4 zwarte peperkorrels
Bereiding:
Leg de bieten in een grote pan en bedek ze met water.
Leg de bieten in een grote pan en bedek ze met water.
Doe de deksel op de pan, breng
aan de kook, zet het vuur lager en laat 1 uur sudderen tot ze zacht zijn.
Giet
af en zet opzij.
Meng
ondertussen de overige ingrediënten in een pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
Zeef en vang het vocht op in een kom en zet opzij.
Gooi de opgevangen ingrediënten weg.
Schil de bieten zodra ze wat zijn afgekoeld.
Rasp ze grof.
Roer de geraspte bieten door het gezeefde azijnmengsel en zet afgedekt 12 uur opzij.
Vul gesteriliseerde potten met het bietenmengsel, laat ongeveer 5 mm tot de rand vrij.
Dek af met gesteriliseerde deksels.
Leg een theedoek onderin een grote pan.
Zet de potten op de theedoek en vul de pan dan met water, tot net onder de deksels.
Doe de deksel op de pan en breng aan de kook, laat 10 minuten koken.
Bewaar ongeopende potten op een donkere, koele plek.
Zodra ze geopend zijn, moet je ze in de koelkast bewaren.
Tip: De staartjes loof zorgen ervoor dat de bieten niet te veel sap verliezen tijdens het koken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten